What we did...‎ > ‎

Transmissions 2 in 2016Transmissions 3


De Nacht van de Musea en Galerijen. Literatuur, muziek en beeldende kunsten ontmoeten elkaar tijdens De Nacht van de Musea en Galerijen. Krakk probeert een polemiek uit te lokken omtrent actuele kunstfilosofische vragen die het veranderende kunstenlandschap opwerpt. Tijdens de nacht presenteert Krakk, beeldend kunstenaar Johan Six met één van zijn grootste installaties ooit, ' De Grondwet '.
Duidingstekst Kunstobject ‘Grondwet’ – Johan Six

Het is 7 februari 1831 wanneer de leden van het Voorlopig Bewind het voorstel voor een Belgische Grondwet goedkeuren. Een door hen aangeduide commissie heeft een originele tekst samengesteld, op basis van Franse, Nederlandse en Engelse juridische voorbeelden. Ze produceren een werkstuk waar ze best fier mogen op zijn. Hun grondwet zal nog veel andere prille naties als voorbeeld dienen. De tekst is oorspronkelijk Frans. Op een officiële Nederlandstalige versie is het wachten tot 1967. Die eerste grondwet gaat, vanzelfsprekend, uit van een centralistische staat. Nu in 2010 is die grondig geëvolueerd. België is een federale staat maar de grondwet blijft voor ons land van groot belang.

Gek genoeg kent niemand nog maar een regel van dit belangrijk document. De Vlaamse Gemeenschap eist wel dat leerlingen de Vlaamse symbolen kennen maar de dragende, juridische basis, de federale grondwet, komt in geen enkel onderwijscurriculum voor. Misschien is dat wel tekenend voor ons land dat ondanks zijn surrealistische opzet en identiteit er toch in slaagt om zich van de ene episode in de andere te wroeten.

Deze dualiteit is ook het uitgangspunt van dit immense, grafische werk. Als niemand onze grondwet kent of leest, waarom hem dan niet vertalen in een nieuwe taal? Johan Six koos als typograaf voor een streng, grafisch codeschrift waarin corpsen en interlinie met elkaar zijn verweven. Misschien lukt het met deze beeldtaal wel om onze grondwet een gezicht te geven dat de toeschouwer aanspreekt? Want misschien heeft de grondwet geen lezer van doen maar wel een toeschouwer. De inwoners van ons land hebben trouwens al altijd meer affiniteit gehad met het visuele dan met het verbale.

Op een achtergrond van zwart, geel en rood slingert de grondwet zich over 156 tekeningen. Het kunstwerk wordt herhaald in een in eigen beheer uitgegeven kunstboek. Het is de versie van de grondwet van 14 februari 1994, getoond van de eerste wet tot de laatste afsluitende regel. Gedrukt met een digitale inkjet pers, met uv-inkten op hardschuimplaten, is dit het statement van de typograaf-kunstenaar. Elke pagina kan best op zichzelf staan, maar samen vormen ze een indrukwekkend geheel, in een grafisch ritme, waarin iedere letter en cijfer is vervangen door een nieuw symbool. De toeschouwer krijgt de code op een legendekaartje meegeleverd.

Transmissions 3